Het verhaal wordt verteld door pimpelmees Titus, die het mooie pimpelmeisje Cinciarella ontmoet en de praatgrage koolmees Vigo. Titus wordt verliefd op Cinciarella en is bang dat Vigo ook een oogje op haar heeft. Titus probeert zoveel mogelijk tijd met Cinciarella door te brengen, maar dat valt soms niet mee.

Titus is een pimpelmees. Zijn bijzondere naam dankt hij aan het Engelse woord voor pimpelmees ‘Blue Tit’. Titus is de oudste van het gezin en vertelt zelf zijn verhaal aan de lezer. Hij heeft een lieve moeder en een goedlachse vader. Daarnaast heeft hij vier broertjes en twee zusjes. Als hij oud genoeg is om op zichzelf te gaan wonen, beleeft Titus allerlei avonturen en ontdekt zo de wereld om zich heen. Op een dag ontmoet hij het lieve pimpelmeisje Cinciarella.

Als Cinciarella vast komt te zitten in een netje, wordt ze door de praatgrage Vigo gered. Vigo is een koolmees uit Rusland die komt overwinteren in Nederland. Titus is erg jaloers, omdat hij denkt dat Vigo verliefd is op Cinciarella. Titus maakt zich zorgen om niets, want Vigo blijkt in Sint-Petersburg al een koolmeisje te hebben dat op hem wacht. Na een avontuurlijke zoektocht vindt Titus een geschikte plek om samen met zijn lieve Cinciarella een nestje te bouwen. Ze worden de trotste ouders van tien pimpelmeesjes.